Taxa pe poluarea auto a fost triplata luni, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei Guvernului privind modificarea taxei, iar toate persoanele care o vor achita incepand de marti vor plati dupa noul sistem de calcul, transmite Mediafax.

Problema majora: ordonanta de urgenta intrata in vigoare pe 8 decembrie prevede la Art. I triplarea taxei pentru toate masinile, dar eliminarea taxei pentru masinile noi intra in vigoare abia la 15 decembrie (Art. II). Aceasta inseamna ca in intervalul 8-15 decembrie, cei care vor sa-si inmatriculeze masini noi vor plati taxa tripla!

In ordonanta de urgenta a Guvernului, publicata luni in Monitorul Oficial (MO), nu este mentionata data de la care taxa va fi triplata, astfel ca proprietarii care au mers marti la Administratiile Fiscale pentru a-si inregistra masinile au fost nevoiti sa plateasca noile tarife.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a refuzat sa semneze ordonanta, motivind ca Executivul nu s-a consultat cu Comisia Europeana. "Sunt nemultumit de faptul ca nu a existat o analiza serioasa inainte ca aceasta masura sa fie luata. Nu au existat nici consultarile obisnuite cu cei de la Comisia Europeana, nici obisnuita analiza pe care o faceam de obicei atunci cand vorbeam despre vreo modificare a taxei auto", a declarat Korodi pentru Mediafax.

Opinia Comisiei Europene este necesara pentru a preveni situatia provocata de prima versiune a controversatei taxe auto, cind Bruxelles-ul a constatat o incalcare a legislatiei europene.

Ordonanta mentioneaza ca, incepand din 15 decembrie, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi (cmc) si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare pana la data de 31 decembrie 2009.

De asemenea, incepand de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride.

Administratiile financiare au primit marti dimineata noul software-ul prin care este calculata taxa, precum si Monitorul Oficial in care este publicata ordonanta. Administratiile financiare vor recalcula taxa pe poluare auto din nou pentru dosarele analizate luni, dupa noua formula, pentru ca ordonanta a intrat in vigoare la data publicarii.

Administratiile financiare sunt obligate sa calculeze taxa pe poluare auto in termen de doua zile lucratoare de la depunerea dosarului cu actele masinii, iar plata se face ulterior la trezoreria de care apartine proprietarul autovehiculului.

Decizia i-a luat pe surprindere pe soferi, care au protestat in mai multe orase din tara fata de majorarea taxei pe poluare, relateaza NewsIn.

  • Vezi aici si comunicatul ANAF.

Protest al soferilor din Gorj

Soferii clujeni stau la cozi pentru a plati taxa de poluare

Citeste pe aceeasi tema:

  • D. Vardie: Taxa auto ar trebui sa fie la fel pentru masinile vechi si cele noi cu euro 4. D. Suciu: Guvernul nu va accepta deoarece masinile second-hand cu euro 4 sunt un concurent direct pentru Dacia