Great Wall, cel mai mare producator chinez de SUV-uri, ar fi interesat sa construiasca o uzina in Bulgaria, iar proiectul ar putea fi derulat de la inceputul lui 2009, sustin autoritatile de la Sofia. Investitia ar putea fi de 80 milioane euro, iar numarul de angajati de 1.500, mentioneaza Reuters. Compania vinde masini si in Romania.

Presa bulgara a scris ca producatorul chinez va investi impreuna cu un partener bulgar, probabil firma locala Litex, pentru a construi automobile in orasul Loveci, la 170 km de capitala Sofia. Guvernul bulgar a anuntat ca premierul Sergei Stanishev s-a intalnit cu vicepresedintii companiei chineze pentru a discuta parteneriatul.

Autoritatile de la Sofia mai spun ca Great Wall s-a angajat sa nu-si inghete planurile de investitii din cauza crizei. Chinezii anuntasera in primavara ca vor sa investeasca peste un miliard de euro in urmatorii trei ani pentru a-si diversifica productia de automobile.

Masinile Great Wall se vand si in Romania din 2006. In primul an s-au vandut putin peste 60, iar anul trecut spre 300 (SUV-ul Hover CUV), desi initial prognozele importatorului au fost mult mai mari. Reprezentantii importatorului declarau la un moment dat ca vor sa ajunga sa vanda mii de masini anual in tara, insa in primele zece luni din 2008 vanzarile au scazut cu 46%, la sub 140 de masini.