Guvernul a publicat, miercuri, o noua ordonanta de urgenta prin care a decis ca taxa de poluare auto sa fie triplata din 15 decembrie, iar proprietarii de vehicule care au platit saptamana aceasta taxa la valoarea majorata isi vor primi inapoi diferenta de bani, au anuntat reprezentantii Guvernului. Schimbarile taxei au fost insotite de formulari neclare si numeroase interpretari, iar in tara soferii protesteaza, nemultumiti ca masinile vechi vor avea in multe cazuri taxe mai mari decat suma cu care au fost cumparate. UPDATE: Ministrul Mediului, Atilla Korodi, a refuzat sa semneze ordonanta, motivand ca ar fi dorit ca triplarea sa se aplice din 30 ianuarie 2009.

Noua ordonanta de urgenta va fi publicata joi in Monitorul Oficial, iar noul regim fiscal se va aplica de la 15 decembrie.

"Guvernul a decis sa abroge ordonanta publicata si sa o modifice", a spus Camelia Spataru, purtator de cuvant al Guvernului. Din 15 decembrie, se tripleaza taxa de poluare pentru masinile second hand, iar automobilele noi Euro 4 cu motoare de sub 2.000 cmc vor fi scutite de taxe pana la 31 decembrie 2009.

Cei care luni si marti au platit taxa majorata vor primi inapoi diferenta de bani dintre noua formula si cea dinaintea adoptarii ordonantei.

„Tot incepand cu data de 15 decembrie, se vor aplica prevederile care excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare, stabilita prin OUG 50/2008 - cea aprobata in aprilie - autoturismele cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si utilitarele cu norma de poluare euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in statele membre ale UE. Autoturismelor cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si toate utilitarele cu norma de poluare euro 4, inmatriculate pentru prima data in afara Uniunii Europene si care se inmatriculeaza in Romania, li se aplica taxele prevazute pentru autovehiculele second-hand", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ministrul Mediului, Atilla Korodi a declarat, citat de Mediafax, ca a cerut colegilor de Cabinet, in sedinta de miercuri, ca triplarea taxei sa intre in vigoare din 30 ianuarie 2009 si ca, pana la acel termen, taxa sa fie platita conform vechiului mod de calcul.

"Nu a fost acceptat termenul de 30 ianuarie propus de mine, in cazul in care triplarea chiar ar fi necesara", a spus Korodi.

El a precizat ca, nemultumit de refuzul Executivului de a amana triplarea pana la finele lunii ianuarie, nu a semnat nici actul normativ adoptat miercuri de Guvern.

Taxa pe poluarea auto a fost triplata luni 8 decembrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei Guvernului privind modificarea taxei.

In toata tara a izbucnit un scandal urias dupa ce proprietarii care au mers marti la Administratiile Fiscale pentru a-si inregistra masinile au fost nevoiti sa plateasca noile tarife.

Ordonanta mentioneaza ca, incepand din 15 decembrie, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi (cmc) si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare pana la data de 31 decembrie 2009.

De asemenea, sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride.