Guvernul suedez a anuntat joi ca va ajuta industria auto aflata in criza printr-un plan de 25 de miliarde de coroane (3,1 miliarde dolari) in garantii de credite si imprumuturi de urgenta oferite producatorilor Saab si Volvo, noteaza Reuters. Guvernul de la Stockholm a precizat ca nu are de gand sa cumpere vreun producator auto.

Planul prevede acordarea a 20 miliarde coroane suedeze in garantii de credite si alte cinci miliarde ca imprumuturi de urgenta destinate companiilor in criza. Aceste garantii vor fi directionate spre productia unor vehicule cat mai ecologice, a mai precizat guvernul suedez care a mai subliniat ca nu are de gand sa cumpere vreunul din producatorii auto.

Planul suedez vine la numai o zi dupa ce Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat planul de ajutorare cu 14 miliarde dolari a producatorilor General Motors, Ford si Chrysler. Planul trebuie aprobat si de Senat, lucru care va fi mai greu de obtinut, din cauza opozitiei Republicanilor.

GM a cumparat prima participatie la Saab in 1989 si de atunci marca nu a reusit sa obtina profit. E foarte posibil ca GM sa renunte la Saab in incercarea de a se pune pe linia de plutire.

Volvo e detinuta de Ford, iar ultimele informatii aratau ca americanii vor sa o vanda si sa obtina circa sase miliade dolari pe ea. Printre numele interesate de Volvo s-a numarat si producatorul chinez Changhan.

Vanzarile Volvo in Europa au scazut cu 32% in octombrie, iar cele ale Saab cu 28%. Pe primele zece luni, vanzarile Volvo au scazut cu 13%.