Nici japonezii de la Honda nu au scapat de efectele crizei si au decis sa reduca prognozele de profit operational pentru anul fiscal curent cu 67%, noteaza Reuters. Compania va lua si alte masuri, va renunta la extinderea unor uzine, va amana lansari de masini cu consum ridicat si se va concentra pe hibride.

Honda estimeaza un profit operational de 180 miliarde yeni (doua miliarde dolari) pentru anul fiscal ce se va incheia in martie, mult sub cele 550 miliarde yeni prognozate anterior. Niponii au redus si estimarile privind profitul net, de la 485 miliarde yeni, la doar 185 miliarde yeni.

Honda a decis sa ia cateva masuri pentru a face fata situatiei. Va amana lansarea de vehicule medii si mari in SUA si Japonia pentru a se concentra pe hibride dar a decis sa amane pe termen nelimitat planurile de expansiune pentru uzinele din Turcia si India.

Honda nu renunta la introducerea unei masini supermini care va fi plasata sub modelul Jazz in pietele emergente in doi - trei ani, dar a anulat dezvoltarea succesorului supersportivei NSX, cu motor V10.

Vanzarile Honda in Europa au scazut cu 34% in noiembrie, de la 22.000 de masini, la sub 15.000. La 11 luni, scaderea a fost de 16%, de la 295.000 de masini, la 247.000.