Gigantul japonez Toyota Motor a anuntat, luni, ca va inregistra, in timpul exercitiului financiar 2008-2009, prima sa pierdere de exploatare din istoria constructorului de masini, criza mondiala antrenand "o situatie de urgenta fara precedent" pentru grup, potrivit AFP.

Pentru exercitiul care se va incheia in martie 2009, Toyota prevede o pierdere de exploatare de 150 miliarde yeni (1,22 miliarde euro), a anuntat presedintele grupului, Katsuaki Watanabe.

Anterior, grupul miza pe un profit de exploatare de 600 miliarde yeni.

Daca previziunile Toyota se adeveresc, ar fi prima oara cand contul de exploatare al grupului va inchide pe rosu, de cand constructorul a inceput sa publice rezultate financiare, in 1940.

Puternica apreciere a yenului fata de dolar si de euro din ultimele luni va avea un impact negativ de 200 miliarde yeni asupra rezultatului de exploatare.

Degradarea pietei auto mondiale va avea un impact negativ de alte 570 miliarde.

"Mediul in care actionam este din ce in ce mai dur si mai dificil. Este o situatie de urgenta fara precedent", a declarat Watanabe.

"Aceasta criza are o natura diferita fata de celelalte. Dar, luand in considerare dorintele clientilor si ale concesionarilor nostri, vom fi capabili sa depasim criza si sa cream o noua Toyota, puternica si flexibila", a adaugat el.