Guvernul a amanat pentru 15 ianuarie adoptarea unei decizii privind Taxa auto, a anuntat marti Antena3. Pana la jumatatea lunii ianuarie, ministerele Mediului, Finantelor si Transporturilor urmeaza sa analizeze regimul de taxare a autoturismelor.

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a propus premierului Emil Boc mai multe variante pentru modificarea regimului de taxare auto.

Taxa auto ar putea fi redusa ca valoare la momentul inmatricularii si inclusa ulterior in impozitul platit anual de catre proprietarul vehiculului, la un nivel calculat in raport cu gradul de poluare.

O alta varianta este ca ordonanta de urgenta privind taxa auto sa fie suspendata, astfel incat sa se revina la valorile din luna iulie.

Exista insa si posibilitatea ca taxa de inmatriculare sa fie micsorata, iar posesorii de vehicule sa plateasca anual o suma calculata in raport cu gradul de poluare.

"Este important raspunsul Ministerului Finantelor. Este importanta o analiza in sedinta de Guvern si nu mai putin important este modelul european care va fi decis", a declarat luni Nemirschi, precizand ca institutiile europene au elaborat un proiect de unificare a principiilor de aplicare a taxei auto din toate cele 16 state membre UE, care au adoptat o astfel de masura.