Statul francez e dispus sa ajute constructorii auto Peugeot - Citroen si Renault, aflati in dificultate financiara, insa in schimb ar putea prelua participatii la aceste companii, a anuntat ministrul industriei din Franta. Marti va avea loc o intalnire importanta in care statul va anunta in ce mod poate ajuta industria auto, dar in schimbul ajutorului, producatorilor de masini li se vor pune conditii, cum ar fi obligatia de a pastra uzinele din Franta, noteaza Reuters.

Presaedintele Nicolas Sarkozy declara saptamana trecuta ca industria auto va fi ajutata cu o suma mare de bani, deoarece are un numar imens de angajati - un total de 2,5 milioane, adica o zecime din salariatii Frantei.

Oficialii francezi au declarat ca statul va lua masuri prin care sa incerce imbunatatirea situatiei financiare a companiilor auto, va facilita accesul la credite si in schimb, ar putea sa preia si participatii la constructori, unde va fi nevoie.

Reprezentantii Guvernului se vor intalni marti cu "greii" industriei auto pentru a pune la punct planul de masuri care sa scoata industria din dificultate. Accesul la credite cu dobanda avantajoasa si garantarea unor imprumuturi sunt solutii ce vor fi puse pe masa.

Statul francez nu va face cadouri constructorilor auto si va pune conditii, cum ar fi obligativitatea producatorilor de a-si pastra siturile de productie din Franta. Aceasta conditie va fi valabila si pentru producatorii straini care au uzine in Franta, daca e sa li se acorde si lor ajutor.

Ramane ca Franta sa-si armonizeze masurile cu cele agreate de Comisia Europeana, dar oficialii de la Paris spun ca vor respecta planul de actiune al UE pentru salvarea industriei auto.

In 2008, piata franceza a scazut cu 0,7% spre 2,05 milioane masini. Renault are 22% din piata, Peugeot 17% iar Citroen 14%.