Suntem cu totii martori la deteriorarea accelerata a mediului economic la nivel mondial si mai recent la efectele crizei asupra economiei romanesti. Am putut de asemenea vedea cum mai intai guvernul american si-apoi guvernele tarilor europene si asiatice au inceput sa reactioneze cu diverse programe de redresare la impactul acestei crize, scrie Dragos Popa.

La inceput adresate in mod exclusiv industriei financiare/asiguratorilor, aceste programe de ajutorare au inceput, intr-o a doua etapa, sa tinteasca si economia reala. Una din primele recipiente ale acestui de-al doilea val de ajutoare a fost industria auto. Dincolo de ocean primele 17.4 miliarde dolari oferite GM/Chrysler au ajuns, intre timp, vreo 19,5 miliarde dolari credite directe, inca 20 miliarde dolari in garantii puse deoparte pentru credite de consum auto (Ford s-ar putea sa mai ceara si el inca 9 miliarde dolari) la care se-adauga cele 4 miliarde dolari canadieni oferite de guvernul Canadei tot pentru aceeiasi producatori.

La noi pe continent s-a inceput cu cele 3,5 miliarde dolari oferite de Suedia pentru Volvo si Saab, cele 1,5 miliarde EUR in facilitati fiscale si ajutor la cumparare auto in Germania, pentru ca sa se ajunga la decizia de ieri a guvernului francez de a oferi un ajutor de 5-6 miliarde de EUR grupurilor Renault si PSA.

Amploarea programelor implementate arata importanta industriei auto, atat prin cifra de afaceri, volumul investitiilor din acest sector, numarul de angajati, dar si mai ales prin dimensiunea industriei din amontele si avalul producatorilor auto. Ganditi-va la toti acei producatori de subansamble, la furnizorii acestora si la industriile conexe, siderurgie/metalurgie, industria petrochimica (de la benzina/motorina, plastic, la sticla securizata, pana la cauciuc, vopsele etc) si de componente electronice (tablou de bord si electronica masinii). Ganditi-va la transportatori, reteaua de distributie, asiguratori, service auto, la bancile si firmele de leasing si la toate verigile ce fac parte din acest sector, ca sa va faceti o idee de importanta acestei industrii.

Citeste tot articolul si comenteaza peJeopardy.