Cea de-a treia generatie a modelului Toyota Prius, cel mai cunoscut automobil hibrid aflat pe piata, ar trebui sa fie lansata in Romania in iulie sau august, au spus pentru Hotnews.ro reprezentantii Toyota Romania. Modelul Prius care se vinde in prezent a fost lansat acum mai bine de doi ani in Romania si costa 25.500 euro. Competitia intre masinile hibride se va inteti, pentru ca si Honda aduce anul acesta noul Insight.

Toyota a prezentat noul Prius la salonul auto de la Detroit si il va lansa in cateva luni in Japonia si SUA. In iulie va debuta in Europa si va deveni masina Toyota cu cele mai mici emisii de CO2 - 95 g/km, mai putin decat cele 104 g/km ale generatiei curente.

Noul Prius va fi mai usor decat generatia a doua si va dispune de un motor pe benzina mai puternic 1,8 litri, fata de 1,5 litri - si de un motor electric.

Producatorul spune ca noua generatie va avea un consum mediu mixt mai scazut decat generatia trecuta, 4,7 litri/100 km fata de 5,1 litri/100 km.

Toyota a vandut pr plan mondial circa 160.000 de masini Prius anul trecut, dintre care 43.000 in Europa. Tinta pentru anul curent in Europa este 70.000 de masini, dintre care 5-10.000 din noua generatie.

Prius a fost lansata in Romania in 2006, an in care s-au vandut 12 masini, in timp ce in 2007 s-au vandut 37 de unitati. Anul trecut, peste 60 de clienti si-au luat Prius. Prima generatie a hibridului a fost lansata acum 12 ani in Japonia.

Termenul hibrid provine din biologie, unde desemneaza un organism format din doua elemente cu totul diferite. La modelul Toyota termenul se refera la faptul ca masina are doua motoare: cel clasic pe benzina si unul electric care primeste energie de la doua generatoare care sunt incarcate de motorul pe benzina. Generatoarele pot fi incarcate cu energia cinetica degajata la franare, energie care altfel s-ar pierde. Prius nu trebuie conectata la priza pentru a functiona doar cu motorul electric.