Numarul unu al industriei auto americane, General Motors, a avertizat miercuri ca ar putea intra in criza de lichiditati daca autoritatile federale nu deblocheaza rapid a doua transa a unui imprumut de 9,4 miliarde dolari promis in luna decembrie, relateaza AFP.

"Daca nu obtinem a doua transa din finantare, vom intra in criza de lichiditati", a declarat marti seara presedintele GM, Fritz Henderson.

"Am definitivat documentele necesare pentru a doua transa si, sincer, asteptam sa o primim", a spus el. "Dar este esential pentru noi sa o primim", a adaugat presedintele GM, evocand perspectiva unei epuizari a lichiditatilor inainte de termenul limita de 31 martie, cand constructorul trebuie sa dovedeasca administratiei federale ca este "viabil".

Fara fonduri suplimentare, "vom intra in criza de lichiditati in scurt timp - cu siguranta inainte de 31 martie", a adaugat el.

GM trebuie sa primeasca 5,4 miliarde de dolari in ianuarie. Un alt ajutor de 4 miliarde de dolari ar urma sa fie pus la dispozitia grupului in februarie.

Aceste ajutoare sunt acordate insa in conditii extrem de stricte: GM, dar si concurentul sau Chrysler, care a beneficiat de asemenea de ajutor federal, trebuie sa demonstreze pana in data de 31 martie ca sunt "viabile din punct de vedere financiar".

In caz contrar, ele vor trebui sa ramburseze fondurile primite de la guvernul federal.