Guvernul Frantei a cerut miercuri constructorilor de automobile sa renunte la bonusurile anuale de sute de mii de euro daca vor sa beneficieze de ajutor din partea statului, anunta AFP. Decizia vine dupa ce executivul de la Paris a avertizat bancile ca vor fi excluse din schema ajutoarelor de stat daca vor acorda bonusuri pentru directori.

"Mi se pare lipsit de sens sa dam bani de la stat (...) si, din acesti bani, consiliile de administratie sa decida atribuirea unor superbonusuri" pentru directorii din industria auto, a declarat ministrul Economiei, Christine Lagarde.

Desi au primit cu reticenta vestea, principalele banci franceze au acceptat marti sa renunte la bonusuri pentru a putea beneficia de un nou ajutor public in valoare de 10,5 miliarde euro.

Declaratia ministrului vine cu putin timp inainte ca Guvernul sa anunte un fond de 5 pana la 6 miliarde de euro destinat acoperirii nevoilor financiare pe termen scurt ale industriei auto franceze.

Guvernul cere, in schimb, angajamente ferme din partea constructorilor privind mentinerea productiei din Franta, alaturi de renuntarea la bonusuri si dividende pentru directori si actionari.

Presedintele Nicolas Sarkozy declarase, saptamana trecuta, ca vrea sa termine "cu aceste practici care au starnit o adevarata indignare in Franta".

Grupul Renault, unde statul detine 15% din actiuni, a anuntat deja ca nu va acorda bonusuri in acest an.

"In cazul in care performanta nu se situeaza la nivelul dorit, si acesta este cazul in acest an, chiar daca din motive independente de vointa tuturor oamenilor care lucreaza pentru Renault, nu se acorda niciun bonus", a declarat presedintele grupului, Carlos Ghosn. El incasase, anul trecut, un bonus de 1,392 milioane de euro.

Peugeot Citroen se va conforma deciziilor adoptate de consiliul de supraveghere si comitetului de remuneratie, dupa prezentarea rezultatelor grupului, in luna februarie.

In ceea ce priveste dividendele, presedintele grupului, Christian Streiff, a declarat marti ca "statul nu trebuie sa se substituie nici managementului intreprinderii, nici actionarilor".

In 2007, Streiff a primit un bonus de 995.000 de euro, pentru o remuneratie totala de 1,9 milioane dolari.