Automobile Dacia va introduce anul acesta in gama sa de modele motorizarea de 1,2 litri benzina, 75 CP, care e prezenta si la Renault Symbol, a anuntat grupul francez. Noul motor ar trebui sa fie disponibil in prima jumatate a anului, dar nu s-a stabilit data cand va ajunge in Romania si nici exact pe ce modele va fi prezent.

Motorul pe benzina de 1,2 litri 16 valve, 75 CP are emisii mai mici decat motoarele pe benzina prezente acum in gama Dacia, ceea ce inseamna ca in tarile unde taxele de inmatriculare variaza in functie de emisiile de CO2, clientii vor plati tarife mai mici.

Sandero si Logan cu motor de 1,2 litri vor avea emisii de 139 g CO2/km, iar consumul mixt anuntat de producator este de 5,9 litri/100 km. In prezent, in gama Dacia sunt disponibile urmatoarele motorizari pe benzina: 1,4 litri 75 CP, 1,6 litri 90 CP si 1,6 litri 105 CP 16 valve. Spre comparatie, emisiile de CO2 ale unui Sandero cu motor 1,4 litri benzina sunt de 166g/km, iar cele ale versiunii cu motor de 1,6 litri MPI sunt de 172 g/km.

Tot pe parcursul acestui an, in Europa, Sandero va fi disponibil si cu GPL (1,4 litri 75 CP). Emisiile de CO2 ale masinilor cu GPL sunt cu circa 12% mai mici decat la cele pe benzina. Renault noteaza ca Sandero 1,4 litri GPL are o autonomie combinata de 1.200 km folosind rezervorul de benzina si cel de gaz.

Activitatea la uzina Dacia este in prezent oprita, din cauza nivelului slab al comenzilor. Productia va fi reluata pe 9 februarie, insa Dacia estima ca ianuarie va fi cea mai slaba luna de vanzari din ultimii ani.