Producatorii americani de componente auto cer ajutoare federale de pana la 20,5 miliarde dolari pentru a face fata celei mai grele crize din ultimele decenii, noteaza Automotive News, citata de Reuters.

Dupa ce marii producatori auto din SUA au cerut in mod repetat ajutor, si pana la urma au primit, a venit si randul furnizorilor de componete sa solicite sprijin pentru a evita falimentul.

In conditiile in care productia de masini a scazut mult, si comenzile de componente s-au imputinat masiv, producatorii cer Departamentului Trezoreriei din SUA sa li se dea acces la imprumuturi federale directe de 10 miliarde dolari. Cererea a fost facuta pe 1 februarie de o asociatie care-i reprezinta.

Automotive News adauga ca furnizori cer alte 10,5 miliarde dolari in imprumuturi, bani care sa ajunga la ei prin intermediul celor trei mari producatori auto americani: General Motors, Ford si Chrysler. Practic, aceste trei companii ar trebui sa foloseasca banii pentru a plati mult mai repede pentru piesele comandate, in 10 zile, fata de 45 in prezent.

Cei trei producatori auto din SUA au multi furnizori comuni, spre exemplu, mai mult de jumatate din firmele care livreaza piese catre GM produc si pentru Ford si Chrysler.