Vicepresedintele APIA: „Un Sandero nou, mai bun decat un Golf vechi”

Masinile noi nu vor mai fi niciodata atat de ieftine ca acum. Cel putin asa sustine Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme. El spune ca, din cauza stocurilor mari si a lipsei de lichiditati, unii dealeri auto fac reduceri pe care nu le pot sustine economic. Luna trecuta, vanzarile de autoturisme noi au scazut cu aproape 63%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest context, APIA spera ca reluarea programului „Rabla” sa relanseze vanzarile de masini noi. Valmar recomanda mai degraba un Sandero nou, decat un Golf vechi. Succesul programului este insa direct legat de accesul la credite, mult mai dificil acum decat anul trecut.

Dobanda in avans pentru depozitele la banca

Bancile, in criza de lichiditati, gasesc mijloace tot mai atractive pentru a aduna fonduri. Doua institutii de credit de la noi platesc in avans dobanzile la depozite. Acestea pot ajunge la pana la 12,25% pentru lei si 5,65% pentru euro.

Scad tarifele taxi in Bucuresti

Calatoria cu taxiul in Bucuresti este mai ieftina de astazi. Unii operatori spun ca vor reduce tarifele cu 17 procente, dupa ce numarul clientilor a scazut cu 20%.

Leul s-a depreciat pana la 4,2569 fata de euro

Moneda nationala s-a depreciat fata de euro pana la 4,2569, la cursul oficial. Spre finalul zilei, leul a revenit pe crestere si s-a apreciat pana la 4,24 pentru un euro.

Incasarile la bugetul statului incep sa-si revina, insa cei mai multi bani vin tot din impozitul pe venit si salarii

Veniturile la bugetul general consolidat au scazut cu aproape 9% in ianuarie fata de aceeasi luna a lui 2008. Cel mai mult s-au redus veniturile din impozitul pe profit si din colectarea TVA. In compensatie, au crescut cele din impozitul pe venit si salarii, cu 19%, si cele din accize, care s-au majorat cu 26 de procente. Situatia bugetului consolidat este insa mai buna decat cea din luna decembrie cand scaderea a fost de peste 22%, fata de nivelul asteptat. Astfel, in ultima luna a anului trecut niciunul din domeniile de colectare nu si-a realizat planul. Scaderile au fost drastice la incasarile din impozitul pe profit si din TVA, in jur de 50%, ceea ce arata ca nici firmele si nici consumul nu au dus-o prea bine.

Romania, in pericol sa piarda fondurile comunitare

Comisia Europeana va deschide, in scurt timp procedura de deficit excesiv, pentru cel putin sase state membre, intre care si Romania, scrie presa germana. Exista insa posibilitatea ca Executivul de la Bruxelles sa tina cont de criza economica si sa acorde mai mult timp acestor tari pentru clarificarea situatiei financiare. La Bucuresti, premierul Boc a avertizat ca, daca Romania va fi sanctionata, am putea ramane fara fondurile comunitare.

Un nou plan american pentru stimularea economiei

Senatul american a aprobat, aseara, planul de relansare economica propus de administratia Obama, in valoare de 838 miliarde dolari. Acesta nu va intra imediat in vigoare pentru ca cele doua camere trebuie sa ajunga la un compromis. Tot ieri, Rezerva Federala a anuntat extinderea programului de sustinere a sistemului bancar a carui valoare ar putea ajunge la o mie de miliarde de dolari.

Investitorii, dezamagiti de planul american de sustinere a bancilor

Bursa americana a inchis aseara pe rosu. Investitorii au fost dezamagiti de noile masuri anuntate de Trezorerie pentru sustinerea bancilor. Si bursele europene au avut ieri scaderi importante, cu pana la 3,4 %. La Bucuresti, Bursa de Valori a evoluat nehotarat, pe o piata in scadere cu 1,2%.

Vanzarile de lingouri de aur ating cote record

Americanii cumpara cantitati record de lingouri si monede de aur. Astfel, ei vor sa fie siguri ca vor avea stabilitate financiara. Numai luna trecuta, Monetaria SUA a vandut astfel de monede in greutate de peste doua tone si jumatate. Pentru piata americana, analistii estimeaza ca cererile de aur s-ar putea dubla in 2009 fata de 2007.

Si, din agenda economica a zilei:

La Bucuresti, sedinta de Guvern

In Statele Unite se anunta balanta comerciala pe decembrie si stocurile de petrol