Guvernul a cerut Comisiei Europene acordul pentru reducerea cu o treime a valorii triplate a taxei auto la inmatricularea vehiculelor, rezultand un nivel dublu fata de suma perceputa la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008 si cresterea usoara a taxei la vehicule non-euro si Euro1.

"Propunerea este inlocuirea actualei valori a taxei, tripla fata de cea din vara lui 2008, cu una dubla fata de valoarea de atunci. Modul de calcul ramane acelasi, doar coeficientii de calcul se modifica. In plus, modificarea coeficientilor ar duce si la cresterea cuantumului de plata pentru masinile non-euro sau cu standard de poluare Euro 1, cazuri in care taxa va creste, dar nu semnificativ", au declarat, luni, surse ministeriale citate de Mediafax.

Potrivit acestora, proprietarii de vehicule noi Euro 4 cu cilindree sub doi litri vor in continuare scutiti de la plata taxei, ca o masura de sprijinire a industriei auto.

Proiectul de act normativ care include aceste modificari a fost transmis Comisiei Europene (CE) la sfarsitul saptamanii trecute, urmand ca, in cazul in care va fi acceptata de catre Executivul de la Bruxelles, noua forma a taxei auto sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

Sursa: Mediafax