Taxa auto va fi mai mica cu o treime

Taxa pentru inmatricularea masinilor second hand, triplata de fostul executiv, ar putea fi mai mica cu doar 30%. In schimb, taxa de poluare ar urma sa fie mai mare pentru autoturismele non-euro si Euro 1. Autoritatile au cerut aprobarea Comisiei Europene in acest sens, scrie Mediafax. Noile valori ale taxei vor fi stabilite de Guvern prin ordonanta de urgenta.

Raport SAR pe 2009: scadere drastica a cererii, blocajele financiare, curs de schimb volatil

Deficitul bugetar al Romaniei va depasi de peste doua ori tinta pe care si-a stabilit-o guvernul in acest an, arata raportul prezentat ieri de Societatea Academica Romana. Analistii chestionati de SAR recomanda inghetarea salariilor in sectorul public pe intreg anul 2009. Totodata, ei estimeaza ca nivelul cursului de schimb va oscila intre 3,8 si 4,95 lei/euro. Este si o parte buna: somajul va ramane sub media europeana, desi sunt disponibilizari importante, mai scrie raportul SAR.

Finantele vand tot mai multe certificate pentru a face rost de bani

Ministerul de Finante vinde tot mai multe certificate de trezorerie pentru a face fata platilor curente, in conditiile in care incasarile la buget din TVA si din impozitul pe profit s-a redus substantial. Numai ieri, Finantele au vandut certificate de doua miliarde de lei, dublu fata de valoarea programata. In plus, ministerul a imprumutat pe termen scurt de la banci, 250 de milioane de lei cu o dobanda destul de ridicata, de peste 11%.

Leul a trecut de 4,3 fata de euro

Moneda nationala s-a depreciat, ieri, pentru a cincea zi consecutiva. La cursul oficial, un leu a fost cotat la 4,311 fata de euro. Pana la sfarsitul sedintei insa, devalorizarea a continuat pana la 4,316 lei pentru un euro. Leul s-a depreciat si fata de dolar, pana la 3,37.

Record negativ pentru forintul maghiar

Moneda nationala a Ungariei, forintul, a atins ieri cel mai mic nivel fata de euro din istoria sa. Pentru un euro sunt necesari acum mai mult de 300 de forinti. Analistii economici maghiari spun ca deprecierea record de ieri este legata de anuntul premierului Ferenc Gyurcsany ca deficitul public ar putea atinge 2,9% fata de 2,6% cat fusese prevazut. Tot ieri, primul ministru a anuntat ca va creste taxa pe valoare adaugata de la 20% la 23%. Ungaria a intrat oficial in recesiune in ultimul trimestru al anului trecut.

Marile piete bursiere au fost pe rosu

Bursa de la Bucuresti a scazut, ieri, cu peste 4%, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani şi doua luni. Si cele mai importante burse europene au inchis ieri in scadere cu 1,3%, dupa declinul cotatiilor in domeniul bancar şi al resurselor minerale. Bursa americana a fost inchisa de sarbatoarea Zilei Presedintilor.

Si, din agenda economica a zilei:

Camerele reunite ale Parlamentului incep dezbaterea in plen a bugetului de stat

La Bruxelles are loc o conferinta a Parlamentului European privind criza economica

Presedintele Barack Obama promulga planul de relansare economica, in valoare de 787 miliarde de dolari.