De la inceputul anului, in municipiul Giurgiu au intrat circa 700 de autoturisme cu numar strain, proprietarii preferand sa le inmatriculeze in Bulgaria. Astfel, ei evita plata taxei de prima inmatriculare, anunta Politia Rutiera Giurgiu, citata de NewsIn. Un avantaj in plus: masinile din Bulgaria se vand la preturi mai mici.

Seful Politiei Rutiere Giurgiu, comisar sef Marian Popescu, a declarat miercuri ca "masinile inmatriculate in Bulgaria sunt o adevarata problema. Cei care iau autoturisme si le inmatriculeaza acolo nu platesc nimic in Giurgiu, nici taxa de inmatriculare, poate ca nici pe cea de pod si nici macar locul de parcare. Vor acelasi confort, dar nu platesc nimic. O mare problema o reprezinta si faptul ca cele mai multe dintre masinile inmatriculate in Bulgaria sunt vechi, Euro 2. In acest sens, saptamana trecuta, in doar cateva zile, in cadrul unei actiuni organizate impreuna cu Registrul Auto Roman, am retinut, pentru defectiuni tehnice, sapte permise de conducere si sapte certificate de inmatriculare ale unor soferi care au astfel de autoturisme."

In municipiu exista aproximativ 1500 de autoturisme, din care 700 sunt inmatriculate in afara Romaniei. Astfel, 90% dintre acestea sunt aduse din Bulgaria, iar restul din Italia, Spania sau Franta.

"Avem toate tipurile, de la Tico, BMW 318, Mercedes si pana la autoutilitare. Giurgiuvenii le iau din Bulgaria cu maximum 5000 de euro. Un exemplu, pentru o masina cu o capacitate cilindrica de 3.500 cmc adusa din Bulgaria, cu toate taxele de acolo, platesti maximum 4.000 de euro, dar, daca ai lua-o din Romania, te-ar costa cel putin 12.000”, a precizat Marian Popescu.

"Romanii le gasesc clienti vanzatorilor din Ruse. Sigur, masinile sunt date pe o procura, o imputernicire care ramane la bulgari. La un eventual control, soferii giurgiuveni cu masini avand numar de Bulgaria prezinta certificatul de inmatriculare si asigurarea, ambele in limba bulgara. Pentru ca si revizia tehnica se face tot la un service bulgaresc, putem spune ca noi suntem groapa de gunoi, avand in vedere ca autoturismele polueaza, taxe nu platesc, iar vecinii nostri iau toti banii”, a subliniat seful Politiei Rutiere Giurgiu.

In acest moment, nu exista nici o reglementare care sa puna capat unei astfel de situatii, atat timp cat masinile pot "circula" liber intre statele Uniunii Europene, a mai precizat Marian Popescu.