APIA: reducerea taxei auto, o masura insuficienta

Producatorii si importatorii de automobile sunt multumiti ca guvernul a redus doar cu o treime taxa auto. Acestia considera ca, pentru sprijinirea industriei de profil, nu este suficienta mentinerea taxei ci si relaxarea creditarii si acceptarea unui numar mai mare de masini in programul Rabla. Acestia mai spun ca ar trebui marita asigurarea obligatorie pentru toate masinile mai vechi de opt ani. Guvernul a mai decis ieri, ca cei care si-au cumparat masinile inainte de 15 decembrie 2008, dar nu le-au inmatriculat, vor plati taxa dupa legea din iulie anul trecut.

Saab, abandonata de GM, ruleaza catre faliment

Constructorul suedez de automobile Saab, abandonat pe marginea soselei de gigantul american General Motors, ar putea fi prima companie auto care va da faliment in urma acestei crize. Viitorul sau este si mai incert, dupa ce statul suedez a refuzat ieri, inca o data sa devina actionar. Guvernul a acceptat, totusi, sa acorde garantii pentru un imprumut de la BEI de 450 milioane de euro. Analistii estimeaza ca suma este insuficienta si ca Saab nu mai are decat doua posibilitati: sa vanda uzina, sau marca. De intreprindere nu este interesat nimeni, asa ca nu mai ramane decat marca. Saab sufera de o boala cronica: de 20 de ani inregistreaza aproape numai pierderi.

FMI: apare al doilea val de tari care va cere asistenta financiara

Fondul Monetar International estimeaza ca economia se afunda in criza, iar recesiunea se agraveaza. Directorul general, Dominique Strauss Kahn, a explicat intr-un interviu pentru Les Echos faptul ca FMI ar putea lua in calcul o crestere zero a economiei mondiale in 2009. Previziunea anterioara era de 0,5%. El spune ca este evident ca va exista un al doilea val de tari care vor cere ajutorul fondului pentru a iesi din criza. Nici autoritatile de la Bucuresti nu mai exclud un acord cu Fondul Monetar International.

FED: previziuni economice sumbre pentru SUA

Rezerva Federala Americana a anuntat ieri o revizuire puternica in scadere a previziunilor privind starea economiei Statelor Unite. Astfel, Produsul Intern Brut ar urma sa scada cu o valoare cuprinsa intre minus 1,5 si minus 0,5%. La precedenta estimare erau sanse de crestere economica, putin peste zero. Fed a schimbat si previziunile privind numarul de concedieri, rata somajului urmand sa atinga valoarea de 8,8 procente.

Temerile investitorilor la bursa persista

Planul presedintelui american Barack Obama de a opri executarile silite ale datornicilor la banci nu a reusit sa calmeze temerile investitorilor privind agravarea crizei mondiale. Bursa de pe Wall Street a terminat aseara aproape stabil, dupa o sedinta indecisa. Investitorii au nevoie de timp pentru a analiza noul plan pentru sustinerea sectorului imobiliar si a mai multor indicatori economici negativi. Marile burse europene au inchis pe rosu, ieri. La Bucuresti, insa, bursa a crescut, cu aproape patru procente, dupa doua sedinte consecutive de scaderi importante.

Monedele din regiune au inceput sa-si revina, dupa deprecieri severe

Leul s-a apreciat, ieri, pentru a doua zi consecutiv. La cursul oficial, a coborat la 4,295 pentru un euro. Pana la incheierea sedintei interbancare, insa, moneda nationala si-a continuat aprecierea pana la 4,28 pentru un euro. Leul s-a intarit si fata de franc, dar a scazut in fata dolarului american. Si monedele din regiune au inceput sa-si revina dupa deprecierea severa de zilele trecute. In schimb, rubla ruseasca s-a depreciat din cauza scaderii pretului petrolului, cheia exporturilor Rusiei. Pe plan international, euro continua sa se deprecieze fata de dolar si atins ieri, cel mai mic nivel din ultimele trei luni.

In doua luni se va construi din nou la Pasajul Basarab

Lucrarile la pasajul Basarab ar putea fi reluate in doua luni, a declarat pentru HotNews.ro, arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Acesta considera ca singura solutie pentru deblocarea activitatii este ca Guvernul sa emita o ordonanta prin care pasajul sa fie declarat de utilitate publica. Reprezentantii Fundatiei Tera Mileniul III, fundatia care a demarat in instanta actiunea impotriva Primariei Capitalei, au declarat ca vor ataca in instanta si ordonanta de Guvern.

Si, din agenda economica a zilei:

Asociaţia Brokerilor organizeaza o conferinta privind piata de capital

La Milano incepe Bursa Internationala de Turism

In SUA se anunta mai multi indicatori economici: statistici privind somajul, stocurile de petrol si indicele preturilor de productie.