General Motors a confirmat, prin vocea sefului pe Europa, ca Opel are nevoie de 3,3 miliarde euro pentru a supravietui si a adaugat ca unele uzine ar putea fi vandute catre alti producatori, relateaza AFP. Seful GM Europe a spus totusi ca Opel va ramane parte a General Motors, dar va capata mai multa autonomie.

Valoarea de 3,3 miliarde euro a fost vehiculata recent de sindicalisti, dar seful GM Europe, Carl-Peter Forster a confirmat-o. El a adaugat ca activitatile Opel vor fi regrupate intr-o entitate autonoma, ca parte a unui plan de salvare intocmit de conducere.

Fortser a spus ca unele uzine ar putea fi vandute catre alti producatori, dar a subliniat ca Opel trebuie sa ramana parte a GM. O conditie esentiala pentru supravietuirea marcii germane tine de abilitatea acesteia in a economisi 1,2 miliarde euro.

Planul de care vorbeste Forster a fost facut la cererea autoritatilor germane care nu doresc sa dea ajutoare Opel pana nu li se prezinta o strategie.

Opel a fost grav afectata de criza, vanzarile sale au scazut cu 35% in Europa in ianuarie, iar compania - mama, General Motors, nu e in masura s-o ajute dupa ce a afisat pierderi de peste 30 miliarde euro. Sindicalistii Opel spun ca GM a pus in carca Opel multe cheltuieli care au dus compania in situatia grava din prezent. Ei spun ca Opel a trebuit sa suporte pierderile companiei suedeze Saab si a platit si pentru dezvoltarea in Germania a unor produse destinate altor regiuni.

Astfel de acuzatii i-au facut suspiciosi pe reprezentantii autoritatilor germane care nu vor ca ajutorul oferit sa astupe pierderi ale GM din alte regiuni, noteaza AFP.