Cancelarul german Angela Merkel a spus, sambata, ca o decizie cu privire la ajutorul de stat pentru producatorul auto Opel, subsidiara a companiei americane General Motors (GM), va depinde de perspectivele pe termen lung ale firmei si de disponibilitatea bancilor de a ajuta, scrie Reuters, citat de NewsIn.

O zi dupa ce GM Europa a dezvaluit un plan privind o mai mare independenta a Opel, pentru a evita concedierile si inchiderile de intreprinderi, oficialii guvernamentali au inceput consultari cu ministrul economiei Karl-Theodor zu Guttenberg, discutand cu oficialii landurilor unde se afla fabrici ale Opel.

GM Europa a anuntat ca are nevoie 3,3 miliarde euro ca sprijin de la guvernele europene si ca va prezenta luni planurile sale detaliate guvernului german.

"Fara un examen atent, ajutorul nu este posibil", a declarat Merkel. "Intai trebuie sa stabilim daca firma are perspective pozitive si daca bancile se vor implica", a adaugat Angela Merkel.

Cancelarul german a spus ca este dispus sa ofere garantii de finantare, in functie de rezultatele evaluarii planului de relansare.

Cu mai putin de sapte luni inainte de alegeri si confruntandu-se cu cea mai grava recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial, Merkel ar vrea, pe cat posibil, sa salveze cele 25.000 de locuri de munca de la cele patru uzine ale Opel din Germania.

Presa germana a scris ca intre 8.000 si 11.000 de locuri de munca sunt amenintate.Joi, circa 15.000 de muncitori de la Opel s-au adunat la sediul german al companiei, cerand ca firma-mama - General Motors (GM) - sa renunte la planurile ce vizeaza inchideri de uzine in Europa.

La fel ca alti producatori auto din lume, Opel, o companie de 152 de ani, cu 25.000 de salariati, candva cel mai mare producator auto din Germania, incearca sa faca fata unei scaderi drastice a cererii, in contextul in care consumatorii isi limiteaza cheltuielile, din cauza crizei financiare mondiale si a problemelor economice grave.

Firma concurenta Volkswagen a respins ideea unui ajutor guvernamental pentru Opel.