Grupul Renault a solicitat din partea statului roman ajutoare totale de aproape 170 milioane euro, atat sub forma de subventii pentru Dacia si o parte din furnizori si subventii pentru centrul de cercetare de la Titu, cat si sub forma de garantii pentru un imprumut de 100 milioane euro de la BEI, a declarat directorul general Dacia, Francois Fourmont.

Grupul Renault a solicitat ajutoare in trei domenii: primul e o subventie de 28 milioane euro pentru centrul tehnologic de la Titu, RTR, ce va fi acordata in anii urmatori, 2009, 2010, 2011.

In al doilea rand, tot legat de finantarea centrului de cercetare de la Titu s-a pus problema unei garantii din partea statului roman pentru un imprumut de 100 milioane euro de la Banca Europeana de Investitii. In al treilea rand am solicitat subventii pentru Dacia si o parte dintre furnizorii Dacia si Nissan in valoare totala de 40 milioane euro pentru proiecte de investitii a caror valoare totala se ridica la peste 200 milioane euro, a spus seful Dacia.

Fourmont a precizat ca grupul Renault a investit 1,5 miliarde euro in tara, iar ajutoarele si subventiile primite de la statul roman, fie sub forma de scutire temporara de la plata TVA, fie sub alta forma, se ridica la 75-78 milioane euro.

Si celalalt producator auto national, Ford, care va incepe constructia de masini in a doua parte a anului la Craiova, a cerut ajutorul statului. Ford va lua un credit de 600 milioane euro de la BEI, din care statul roman va garanta 320 milioane euro.