Preturile la masinile noi sunt foarte mici atat la noi, cat si in Europa, iar in viitor ar putea urca la nivelul dinaintea crizei, a spus Brent Valmar, vicepresedinte APIA, la o conferinta pe teme auto organizata de Mediafax. Referitor la planurile Ministerului Mediului, de transformare a taxei auto in impozit anual, el crede ca ideea nu e viabila iar acest lucru nu se poate face decat in etape, nu prin eliminarea din prima a taxei la inmatriculare.

Intrebat daca dealerii de masini noi vor continua sa scada preturile, fara a-si pune in pericol profitabilitatea, Valmar a raspuns ca "Legea romaneasca nu te lasa sa vinzi in pierdere, exista riscul de a intra in incapacitate de plata pentru ca nu se mai acopera costurile iar firmele nu mai sunt rentabile.(...) Preturile la masini sunt foarte, foarte mici, mai ales ca si importatorii sustin programul Rabla cu promotii. Preturile sunt mici nu numai in Romania, ci peste tot, dar sunt convins ca intr-o perioada de timp previzibila aceste preturi vor reveni la un nivel normal si vor urca acolo unde au fost", spune Valmar, care detine si functia de director general la Porsche Romania.

"Intr-o perioada dificila, marcile puternice sunt mai stabile", adauga vicepresedintele APIA. El spune totusi ca lucrurile par sa se stabilizeze, daca in decembrie se inmatriculasera 54.000 de masini second-hand, in primele doua luni ale anului nu s-au depasit 25.000 de unitati.

Vanzarile depind insa si de taxa auto, care a fost modificata din nou luna trecuta, scazand pentru masinile second-hand cu 30%. Planurile autoritatilor sunt sa scoata taxa de prima inmatriculare si sa o inlocuiasca in toamna cu un impozit anual. Valmar spune ca solutia nu e viabila, taxa auto ar trebui sa ramana neschimbata tot anul 2009, iar trecerea la impozitul anual nu trebuie facuta brusc.

"Cred ca transferul din taxa de poluare platibila la prima inmatriculare catre un impozit anual trebuie facut treptat, in mai multe etape, intr-un interval rezonabil de timp. (...) Nu cred ca e posibil sa se scoata taxa de inmatriculare din prima, o sa se scoata gradual si abia o mica parte in prima faza".

In ianuarie s-au vandut in tara sub 8.000 de masini, in februarie putin peste acest nivel. Valmar spune ca, intr-un scenariu catastrofic, daca vanzarile continua la acest nivel, ne-am intoarce la nivelul lui 2003 dar, adauga el, e imposibil de prevazut cum vor merge vanzarile, insa e de asteptat ca ele sa-si revina.

Trebuie precizat ca sunt cativa ani de cand vanzarile de autoturisme noi nu au mai fost la un nivel lunar atat de jos, in lunile bune din anii trecuti s-a depasit chiar si 30.000 de unitati.