Tata Motors a lansat luni modelul Nano, cea mai ieftina masina din lume, al carui pret de pornire este de 100.000 de rupii (1.460 euro, 1.980 dolari) si ajung la 2.480 euro. Livrarile vor incepe abia in iulie, dar oamenii isi pot rezerva masina incepand cu 9 aprilie. Din cauza cererii mult mai mari decat productia, numele primilor 100.000 de oameni care vor primi masina vor fi trase la sorti.

Nano va fi disponibila in trei variante de echipare. Prima este cu adevarat "cheala", dar ieftina, a doua are incalzire, aer conditionat, iar clientii pot alege intre cinci variante de culori. La varianta cu dotari maxime, care va costa 170.000 de rupii (2.480 euro exista geamuri fata actionate electric, inchidere centralizata, faruri de ceata, suport de pahare, punct pentru incarcarea telefonului mobil si spoiler spate.

Masina are motor de 0,6 litri, 35 CP, viteza maxima este de 105 km/h, iar cu un litru de benzina poate merge in medie 23,6 km.

Pentru Nano e oferita garantie de 18 luni sau 24.000 km. Tata Motors spune ca masina respecta toate regulamentele de siguranta din India. Caroseria este din metal, compartimentul pasagerilor e ranforsat, dispune de zone de deformare si centuri de siguranta, mentioneaza comunicatul Tata.

Cei care doresc sa-si rezerve o masina trebuie sa se duca intre 9 si 23 aprilie la una din cele 30.000 de locuri din India unde pot plati taxa de rezervare. In iunie vor fi anuntati, dupa o tragere la sorti facuta de computer, primii 100.000 de oameni care-si vor vedea masinile. Livrarile incep in iulie.

Marea problema este ca uzina care ar urma sa construiasca 500.000 de masini Nano pe an va fi gata abia la anul, iar seful Tata a admis ca unii oameni vor fi nevoiti sa astepte chiar si un an pentru micul automobil de 3,1 metri lungime.

Tata vrea sa lanseze in 2011 o versiune a Nano dedicata Europei, masina care va fi cu 20 cm mai lunga decat versiunea indiana, va avea mai multe dotari si, evident, va fi mai scumpa. In proiect se afla si o varianta pentru SUA.

Iata un mic material despre evenimentul de lansare: