La noi nu se vand, insa se vorbeste de ele. Masinile electrice promit de ani buni sa dea solutia salvatoare pentru viitor, insa nu prea reusesc sa patrunda in showroom-uri. Totusi, in tari precum Marea Britanie ele se vand, in volume mici ce-i drept, dar important e ca tot mai multe companii intra pe piata. Cea mai ieftina masina electrica costa acolo sub 9.000 de euro, insa modelele cu autonomie mai mare costa 17.000 euro.

O noua masina electrica a intrat pe piata britanica. MyCar CV.2 are motor de 3.73kw si e propulsata de patru baterii plumb-acid de 12 V. Autonomia trece de 120 km, iar viteza maxima ajunge doar pe la 65 km/h. Pretul de pornire e de 10.800 euro, masina se incarca total in 8 - 10 ore. Modelul e disponibil cu jante din aliaj de 15 inchi, scaune imbracate in piele si geamuri electrice. Masina a fost desenata in Italia si produsa in Hong Kong

Totusi, noul model vine pe o piata unde cea mai cunoscuta masina electrica se numeste G Wiz, produsa de compania indiana Reva. E propulsata de opt baterii plumb-acid de cate 6 V, are o autonomie de circa 75 km si o viteza maxima de 80 km/h. Timpul de incarcare e de opt ore. Versiunea cu minime dotari costa 8.600 euro, una cu dotari mai multe e cam 10.200 euro, dar indienii promit o masina mult imbunatatita tehnic.

E vorba de o varianta cu baterii litiu - ion la care autonomia e mult mai buna - 130 km. Importatorul promite si o statie de incarcare mult mai rapida la care masina sa fie incarcata in proportie de 90% intr-o ora si 100% intr-o ora jumatate.

In Marea Britanie nu sunt insa mai mult de 1.500 de masini electrice, anul trecut vanzarile lor au scazut cu peste 50%, iar una din companiile care vindea astfel de masini a intrat in faliment.

De vina pentru aceasta scadere surprinzatoare sunt mai multi factori: autonomia redusa, pretul relativ mare, spatiul redus din masini, rezultatele slabe la testele de impact dar si faptul ca multi oameni asteapta ca producatorii consacrati de automobile sa aduca pe piata aceste masini, nu mici firme al caror nume nu spune nimic.

--