Germania a decis sa extinda programul Rabla - prin care se ofera o prima de casare de 2.500 euro celor care vor sa-si schimbe masina mai veche de noua ani cu una noua, informeaza AFP, citand surse guvernamentale. Nu s-a decis inca cu cat se va suplimenta bugetul, insa decizia va fi luata aproape de momentul in care cele 600.000 de locuri ale etapei din prezent vor fi completate.

Presa germana a scris recent ca bugetul de 1,5 miliarde euro ar putea fi suplimentat cu inca un miliard, astfel incat un milion de oameni vor putea intra in program. Pana in prezent s-au ocupat 347.000 din cele 600.000 de locuri, iar masinile de clasa mica, inclusiv Sandero, au avut de castigat, in timp ce marcile premium locale nu au fost decat putin influentate.

Marcile asiatice, franceze si italiene au avut cel mai mult de castigat. Scepticii avertizeaza ca piata va cadea dur dupa ce programul se va termina, mai ales ca multi oameni au decis sa-si ia masina numai fiindca acest program a fost creat.

Statul german da 2.500 euro pentru cei care doresc sa-si schimbe masina mai veche de noua ani, cu una nou-nouta. Numerosi producatori auto, precum Opel, Volkswagen sau Dacia, si-au marit productia pentru a face fata cererii din Germania, iar alte tari mari de pe continent au luat masuri similare pentru a stimula vanzarile de masini care scazusera puternic.