Grupul de lucru al presedintelui SUA pentru industria auto a declarat luni ca "cea mai buna sansa de succes" pentru General Motors si Chrysler "ar putea rezida in utilizarea legii falimentului", care va permite o restructurare a companiei sub control judiciar, anunta AFP.

"Cea mai buna sansa de succes pentru ei ar putea fi utilizarea legii falimentului, intr-o maniera rapida si minutioasa", scrie grupul de lucru in concluziile preliminare ale raportului pe care presedintele Obama il va prezenta in cursul zilei de luni.

"Spre deosebire de lichidare, unde o companie e dezbinata si vanduta sau de falimentul clasic, unde o companie poate ramane prinsa in litigii ani buni, la un faliment atent controlat - daca e sa fie cazul pentru GM si Chrysler - companiile se pot debarasa de vechile datorii inainte de a regasi calea spre succes", adauga echipa care intocmeste raportul.

Echipa lui Obama spune ca cele doua companii au datorii "insuportabile" si au nevoie de un nou punct de pelcare.

Capitolul 11 al legii falimentului din SUA permite unei companii sa se plaseze sub protectia justitiei, ceea ce o pune la adapost de creditori in timpul cat se restructureaza.

Administratia americana s-a declarat nemultumita de planurile prezentate de GM si Chrysler si nu s-a lasat convinsa sa mai dea bani in plus, pe langa cele 13,4 miliarde dolari date GM si patru miliarde date Chrysler.

Pentru a mai da bani in viitor administratia a pus noi conditii: Chrysler trebuie sa bata palma cu Fiat in maxim o luna, iar GM trebuie sa vina cu un nou plan de restructurare, mai bun, in doua luni.

Actiunile GM se prabusesc cu 30% la Wall Street

Actiunile General Motors s-au prabusit luni cu 30% la deschiderea Bursei din New York, dupa ce Casa Alba a respins planul de restructurare a companiei si a cerut demisia presedintelui.