AvtoVaz, care produce masinile Lada, va primi ajutoare de 20 miliarde ruble (598 milioane dolari), de la statul rus si ar putea atrage alte investitii de peste 2,5 miliarde dolari, scrie Reuters. AvtoVaz are mari datorii catre furnizori, si-a intrerupt productia des, iar vanzarile i-au scazut mult dupa ce bancile nu au mai acordat imprumuturi avantajoase.

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a spus ca AvtoVaz va primi 20 miliarde ruble, dar statul va oferi ajutor si altor producatori. Astfel, Kamaz va primi garantii pentru imprumuturi in valoare de 4,6 miliarde ruble, iar GAZ Group va primi 4 miliarde ruble.

Presedintele AvtoVaz, Boris Alyoshin, a spus ca producatorul va incerca sa semneze un memorandum de intelegere in valoare de 2,7 miliarde dolari cu cateva banci de stat in urmatoarele doua saptamani. Producatorul are nevoie disperata de bani, avand datorii mari, pe fondul cererii tot mai scazute de masini.

Ministrul rus al industriei a declarat ca estimeaza ca vanzarile de masini noi in Rusia vor scadea cu 60% anul acesta, de la nivelul de 2,7 milioane de unitati de anul trecut.

AvtoVaz, la care Renault a cumparat anul trecut 25% din actiuni, pentru un miliard de dolari, si-a vazut vanzarile scazand cu 40% in ultimele luni, mai ales ca bancile n-au mai dat credite avantajoase.

In plus, gama Lada este invechita, iar multi rusi prefera masini mai moderne fabricate in Rusia, cum ar fi Ford Focus sau Renault Logan.