Honda spune ca masina care va putea fi condusa doar cu gandul nu e o idee SF si poate intr-o zi, indepartata ce-i drept, sa devina realitate. Honda a prezentat cea mai noua varianta a robotelului Asimo care poate fi controlat de mintea unui om. Honda lucreaza la Asimo de peste 20 de ani, robotelul a tot progresat, a invatat sa alerge, sa care diverse lucruri, sa recunoasca fetele oamenilor, iar acum poate fi controlat de gandurile acestora.

Honda lucreaza de trei ani la o interfata dintre om si robot in care robotul sa fie controlat doar prin intermediul mintii umane- ceea ce numeste BMI (brain machine interface).

Prin masurarea activitatii semnalelor electrice ce rezulta din activitatea creierului si prin masurarea circulatiei sangelui in creier prin tehnici de spectroscopie se strang date care apoi devin informatii prin care robotul poate fi controlat.

Honda a prezentat un film in care e infatisata o persoana care are pe cap un scanner in forma de emisfera, asemanator uscatoarelor de coafor. Persoanei i se arata mai multe cartoane, pe unul este o figura cu mana dreapta ridicata, iar persoanei i se cere sa-si inchipuie ca ridica mana dreapta, fara insa a face vreo miscare. Dupa un timp, robotul Asimo si-a ridicat si el mana dreapta.

Honda spune ca ar putea veni o zi in care aerul conditionat ar porni automat numai daca ne gandim ca ne e prea cald, iar portierele masinii se vor deschide singure cand ne apropiem de ele cu bratele pline de de cumparaturi.

Honda mai spune ca va veni ziua cand masinile se vor putea conduce doar cu gandul, insa acel moment e inca departe, chiar daca ultimele descoperiri il mai apropie un pic.

Iata un film despre progresele robotului nipon