Fiat ar putea abandona discutiile pentru formarea unei aliante cu americanii de la Chrysler, daca acestia nu se vor intelege cu sindicatele care nu prea vor sa accepte reducerea substantiala a costurilor cu forta de munca. Daca nu se incheie un acord pana la finalul lunii, falimentul ramane probabil solutia pentru Chrysler.

Sergio Marchionne, CEO al Fiat, a confirmat pentru un ziar canadian ca ar putea deveni si sef al Chrysler. Seful Fiat estimeaza ca sunt cam 50% sanse ca alianta sa devina realitate, din cauza blocarii discutiilor Chrysler cu sindicatele, in special de partea canadiana.

"Din cate se pare, sindicatele auto canadiene au o pozitie rigida", spune Marchionne, care adauga ca dialogul nu se poarta sincronizat, sindicatele ar trebui sa inteleaga ca industria e intr-o stare disperata, iar autoritatile vin cu ultima sansa de salvare.

Chrysler si Fiat negociaza cu sindicatele americane pe tema reducerii obligatiilor Chrysler (10,6 miliarde dolari) la fondul de sanatate.

Chrysler are ragaz pana la sfarsitul lui aprilie sa bata palma cu Fiat, pentru a primi si de la autoritatile SUA alte sase miliarde de dolari ajutor, dupa cele patru primite recent.

Daca alianta nu se formeaza, falimentul ramane cea mai probabila varianta. Cele doua companii au purtat cateva luni discutii, pentru o alianta de 10 miliarde dolari. Fiat ar urma sa preia 35% din Chrysler, fara a face insa o infuzie de capital, dar va pune la dispozitia constructorului american tehnologiile sale si reteaua de distributie.