Cifrele oficiale nu au fost anuntate, insa e foarte probabil ca pe trimestrul intai Volkswagen sa fi depasit Toyota pe plan mondial la vanzari, noteaza Reuters. La Toyota scaderea pare dura, de aproape 50% in primele trei luni, in special din cauza problemelor din SUA, insa si nemtii sunt pe minus, dar mult mai putin, fiindca vanzarile merg bine in Germania, China si Brazilia.

In primul trimestru din 2008 Volkswagen Group a livrat 1,57 milioane automobile, iar Toyota 2,41 milioane unitati, insa diferenta mare de atunci s-a estompat, iar datele preliminare arata ca japonezii au livrat numai 1,23 milioane de unitati in primele trei luni din 2009.

Volkswagen estima ca vanzarile sale pe plan mondial vor scadea cu 10% in acest an, iar in Europa datele pe trei luni arata o scadere de 9,4%, pe o piata totala care a scazut mai sever.

Nemtii se descurca bine in China, Germania si Brazilia, piete unde anul trecut au inregistrat 44% din vanzarile pe plan mondial. Pe de alta parte, in primul trimestru, Toyota a inregistrat scaderi de 36% in SUA si 31% in Japonia.

Ca produse noi, Toyota lanseaza anul acesta noua generatie a hibridului Prius pe plan mondial, iar Volkswagen va beneficia de primul an complet de vanzare a noului Golf si va lansa in toamna noua generatie Polo.