O carte despre istoria BMW, scrisa de jurnalistul auto Alexandru Dobai, va intra in librarii in luna mai, la un pret de 64 de lei. Cartea "Never stand still - 80 years of innovation leadership" a fost scoasa in 2.000 de exemplare, iar autorul spune ca nu a tradus pur si simplu istorii ale BMW scrise in alte limbi, ci a incercat sa faca un volum care sa insiste pe povesti, nu pe elemente tehnice. Stiati ca BMW a produs locomotive cu elice, sau ca a fost de doua ori aproape de faliment? Sunt doar cateva din lucrurile cuprinse in cartea care incearca sa profite de faptul ca romanii apreciaza marcile auto germane.

Autorul a inceput sa culeaga informatii inca din ani '80, cand era pusti. Pe atunci nu avea de gand sa scrie o carte despre istoria marcii germane, acest lucru conturandu-se in ultimii ani. Dobai spune ca nu a luat o carte straina pe care s-o traduca, deoarece cartile scrise in alte limbi insista mult pe partea tehnica, nu pe povesti despre istorie, modele si momentele importante.

Exista un capitol cu imagini si texte despre modele BMW pictate de artisti celebri. Se poate afla ca BMW a produs si "locomotive cu elice", iar dupa fiecare dintre cele doua razboaie mondiale compania a fost aproape de disparitie, fiind silita sa o ia de la zero.

Cartea se va gasi in librariile Diverta peste o saptamana si este posibil sa se vanda si la Carturesti.

Autorul s-a lovit de bariere interesante in strangerea materialului: nu a gasit fotografii de epoca cu masini BMW pozate in Romania, iar cele pe care le-a inclus in carte sunt cumparate din arhive gtermane.

BMW a avut o istorie bogata, insa in Romania multi din clientii marci cumpara masinile doar pentru a iesi in evidenta, pentru a arata ca au bani. "Tu ca si constructor vrei sa vinzi, nu-ti alegi clientela. E adevarat ca multi si le iau ca sa epateze, dar s-ar putea ca unora sa inceapa sa le placa masinile si vor deveni pasionati", a spus Dobai, pentru HotNews.ro.

Sunt putine marci auto carora li s-au dedicat volume in limba romana, Skoda si Volkswagen sunt exemple, iar despre istoria Dacia nu exista carti in librarii. Lansarea cartii despre istoria BMW poate starni interes, mai ales ca romanii admira marcile auto germane, dovada si cifrele ridicate de vanzari, in special la second-hand.

Cartea „Never stand still” a fost lansata oficial in martie, intr-o serie de evenimente la care actorul Marcel Iures a citit pasaje din volum. Un material dedicat lansarii puteti citi pe www.4arte.ro.