Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ce impact va avea reducerea dobanzii cheie la 9,5%?

Dobanzile de pe piata bancara vor scadea in urma reducerii de catre BNR a dobanzii cheie la 9,5 puncte procentuale, a estimat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank pentru HotNews.ro. Asadar, creditele s-ar putea ieftini. Sunt insa si analisti pesimisti. Cristian Sima spune, de exemplu, ca in doua saptamani cursul va urca la 4,3 lei pentru un euro. El considera ca reducerea dobanzii nu va spori creditarea care ar putea fi stimulata doar de scaderea ratelor rezervelor minime obligatorii. BNR a decis ieri ca acestea sa ramana nemodificate. Banca Centrala sustine ca reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5, a avut in vedere revitalizarea creditarii economiei romanesti.

Reducerea dobanzii cheie nu a influentat cotatiile valutare

Decizia BNR nu a influentat cursul valutar. Moneda nationala s-a depreciat usor ieri pana la 4,163 lei pentru un euro, dar a incheiat ziua pe apreciere ajungand la 4,15. Fata de dolar, leul s-a depreciat cu aproape doi bani pana la 3,128. BNR a injectat din nou ieri in piata lichiditati: 2,9 miliarde lei la o dobanda anuala de 10%. Pe plan international, euro a revenit pe depreciere in fata dolarului. Astazi se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa scada pentru a saptea oara dobanda cheie, care ar putea ajunge la un punct procentual.

Impact: Casa noua pentru cei care pot sa-si inchirieze vechea locuinta

Inca o solutie inedita pe piata imobiliara. Dezvoltatorul Impact propune celor care vor o casa noua sa plateasca un avans de 25% si apoi rate din chiria apartamentului vechi, timp de patru ani. In aceasta perioada, vechea locuinta poate fi vanduta pentru achitarea diferentei pentru cea noua.

Creste alarmant numarul firmelor aflate in insolventa

Peste 20.000 de firme ar putea da faliment in acest an. In primul trimestru numarul acestora a crescut cu aproape 60% fata de perioada similara din 2008, arata un studiu Coface. Majoritatea activeaza in domeniile comert si constructii.

Inlesniri la plata datoriilor catre stat pentru firmele cu dificultati

Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care sa acorde inlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criza. Cele care dupa 30 septembrie 2008 nu au mai putut sa-si achite obligatiile din cauza crizei economice, dar au fost buni platnici inainte, vor putea sa achite din nou esalonat. Firmele care vor sa obtina inlesniri trebuie sa se adreseze administratiilor fiscale, pana cel tarziu in 30 iunie.

Statele UE cer reducerea temporara a orelor de munca, in loc de concedieri

Statele Uniunii Europene vor cere companiilor mai degraba sa reduca temporar programul de lucru, in loc sa trimita oamenii in somaj. Asa scrie in proiectul de declaratie al summit-ului privind piata europeana a muncii, care va avea loc astazi la Praga. Documentul mai scrie ca angajatii ar trebui sa petreaca mai putine ore la serviciu, dar sa urmeze cursuri de specializare platite prin fonduri europene, pentru a-si spori sansele gasirii unui alt loc de munca. Uniunea urmareste astfel sa combata cresterea alarmanta a ratei somajului, 8,3% in martie, si care risca sa declanseze o criza sociala.

Marile companii auto fac tot posibilul sa supravietuiasca in timpul crizei

Industria auto din Germania cauta solutii pentru a supravietui crizei severe cu care se confrunta. Grupul Porsche a anuntat ieri ca va fuziona cu constructorul german Volkswagen care oferise 11 miliarde de euro pentru achizitionarea Porsche aflat in dificultate din cauza datoriilor si a lipsei de comenzi. Situatie dificila si pentru un alt constructor german, BMW. Acesta a inregistrat pierderi de 152 de milioane de euro in primul trimestru. Dincolo de ocean, compania Chrysler, aflata in faliment, a anuntat reduceri cu pana la 6.000 de dolari, in acesta luna, la toate modelele. Pe de alta parte, General Motors discuta cu Renault interesat de preluarea marcii Saturn.

Prima faza a programului Rabla, un esec

In Romania, prima etapa din acest an a programului Rabla pare sa fie un esec. Doar circa 7.000 de masini din cota de 20.000 au fost vandute, iar aceasta faza se incheie in circa doua saptamani. Potrivit unei statistici a Ministerului Mediului citate de Mediafax, cele mai multe masini vandute pana in 30 aprilie sunt Dacii, aproape 1.800 de unitati. Si vanzarile grupului Renault/Nissan au mers destul de bine: peste 1.000 de masini. Audi si Lada nu au reusit, in schimb, sa vanda nicio masina.

Marile burse au fost pe plus dupa semne de atenuare a recesiunii in SUA

Bursele de pe Wall Street au inchis tranzactiile in crestere, cu o zi inaintea publicarii astazi, mult asteptatelor rezultate ale testelor de stres care vor arata stabilitatea celor mai mari 19 banci americane. Bursele europene au inchis in crestere, sustinute de cotatiile din sectorul financiar si de scaderea, in aprilie, a numarului de concedieri in sectorul privat american la cel mai redus nivel din noiembrie 2008. La Bucuresti, actiunile SIF-urilor care au crescut cu circa 3% au mentinut Bursa pe crestere usoara.

Din agenda economica a zilei:

BNR prezinta raportul trimestrial asupra inflatiei

La Palatul Parlamentului incepe Targul National Imobiliar

Deciziile BCE si Bancii Centrale a Angliei privind dobanda de politica monetara

CE publica recomandari privind reducerea tarifelor de interconectare in telefonia mobila

Guvernul american anunta rezultatele testelor de stres care arata gradul de stabilitate a celor mai mari 19 banci americane

La Washington, presedintele Barack Obama face public bugetul pentru anul fiscal 2010 care incepe in octombrie