Dacia prezinta joi la Salonul Auto de Barcelona, primul crossover din istoria marcii, denumit Dacia Sandero Stepway, omologul european al masinii similare din America Latina, care este comercializata sub marca Renault, reiese de pe site-ul oficial al evenimentului. Printre noutatile interesante se numara un Fiat 500 de 100.000 euro, primul SUV Skoda si conceptul care prefigureaza SUV-ul Audi Q3.

Dacia Sandero Stepway este totusi un alt model fata de mult asteptatul SUV Dacia, deoarece lansarea acestuia din urma este planificata pentru inceputul anului viitor, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor Dacia. Cu toate acestea, pe site-ul evenimentului Dacia Sandero Stepway este numit SUV.

In total, la Salonul Auto de la Barcelona din Spania, organizat in perioada 7-17 mai, vor fi prezentate cel putin patru premiere mondiale si opt premiere europene, la expozitie fiind prezente 55 de marci, potrivit organizatorilor.

Seat a pus accent deosebit pe acest salon, fiind evenimentul de casa al marcii. Asadar, Seat va prezenta in premiera mondiala Ibiza FR, varianta sportiva a noii Ibiza, care coincide cu aniversarea a 25 de ani de la lansarea primului Seat Ibiza. Masina este echipata cu un motor de 1,4 litri TSI, alimentat cu benzina. Propulsorul dezvolta 150 CP.

Opel va aduce in premiera mondiala modelul Insignia OPC, moment care coincide cu aniversarea a zece ani de la introducerea pe piata a primului model OPC. Masina este echipata cu un propulsor de 2,8 litri pe benzina, supraalimentat, care dispune de 325 CP.

Fiat va prezenta modelul Fiat 500 Barbie, un show-car dezvaluit pentru a aniversa 50 de ani de existenta a celebrei papusi. Masina aceasta va fi produsa in doar cinci exemplare, fiecare costand 100.000 de euro.

La standul Audi va fi prezent un concept care prefigureaza viitorul crossover Audi Q3, masina care urmeaza sa fie produsa la uzina Seat de la Martorell incepand cu 2011.

Nissan va prezenta modelul Nissan NV200, care va avea trei versiuni de caroserie si care va fi produs la uzina Zona Franca din Barcelona.

Land Rover aduce la Barcelona noile Land Rover Range Rover si Land Rover Range Rover Sport, care vor ajunge pe piata in 2010. Ambele modele sunt echipate cu un motor V8 de 5 litri, care dezvolta 510 CP la care Land Rover a lucrat pentru a-i imbunatati consumul si pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon. Pentru versiunea sport va fi disponibil un motor diesel de 3 litri, V6, de 245 CP. De asemenea, la standul constructorului britanic va mai fi o varianta restilizata a Land Rover Discovery 4, echipata cu noul motor diesel V6 amintit.

Mercedes-Benz va lansa Mercedes-Benz Clasa S 400 Hybrid. Acesta este primul model hibrid al costructorului auto german de masini premium. Masina are un motor electric, alimentat de la baterii litiu-ion, care poate face modelul sa ruleze cu viteze de pana la 15 km/h. Pe langa motorul electric, limuzina are un propulsor V6 de 3,5 litri pe benzina, care dezvolta 279 CP.

Tata Motors va dezvalui un model Tata Nano economic si un model electric.

Skoda va dezvalui varianta de serie a primului SUV din istoria marcii cehe - Skoda Yeti, SsangYong va prezenta din nou conceptul C200, iar Suzuki va dezvalui Suzuki Alto.

Si la standul Toyota va fi un model complet nou, crossoverul Toyota Urban Cruiser.