Toyota a afisat pierderi nete de peste patru miliarde dolari in anul fiscal care s-ai incheiat in martie si estimeaza ca anul fiscal curent va fi mai rau, cu pierderi nete de peste 5,6 miliarde dolari, noteaza Bloomberg. Sunt primele pierderi anuale din istoria de 72 de ani a Toyota, iar primul trimestru din 2009 a fost dezastruos, cu pierderi nete de aproape 7 miliarde dolari.

Sunt primele pierderi intr-un an fiscal din istoria de sapte decenii a producatorului japonez, care pune cifrele slabe pe seama scaderii vanzarilor din SUA si Europa, pe seama aprecierii rapide a yen-ului, in raport cu euro si dolarul, dar si pe seama cresterii preturilor materiilor prime.

In anul fiscal 2008-2009, vanzarile producatorului au scazut cu 15%, spre 7,57 milioane de vehicule. Presedintele Toyota, Katsuaki Watanabe spune ca economia are nevoie de mult timp sa-si revina, astfel ca estimeaza un an mai slab intre aprilie 2009 si martie 2010 - pierderi operationale de 8,6 miliarde dolari si nete de 5,6 miliarde dolari.

Presedintele va fi curand inlocuit de Akio Toyoda, nepotul fondatorului companiei, de la care se asteapta masuri mai drastice. Toyota a taiat masiv productia si a renuntat la mii de lucratori temporari, insa e de asteptat ca in viitor sa inchida uzine.

Toyota a taiat schimburi la o treime din cele 74 de uzine pe care le detine, dar anul acesta spera ca lansarea noii generatii a hibridului Prius va mai imbunatati performantele de vanzari.

Toyota a devenit in 2008 cel mai mare producator mondial de automobile, profitand de criza crunta in care a intrat General Motors care inca nu a scapat de faliment.