Salariatii Fiat de la uzina din Termini Imerese, Sicilia, au protestat timp de o ora si jumatate luni dimineata, contra unei eventuale inchideri a uzinei, dupa ce Fiat va cumpara Opel, noteaza AFP. Muncitorii vor sa stie care sunt planurile pentru uzina care produce in prezent modelul Ypsilon al Lancia si are 1.700 de angajati.

Greva a fost declansata la apelul a trei confederatii sindicale, iar la ea au participat jumatate din muncitorii schimbului de dimineata dar si unii de la furnizori.

Muncitorii sunt ingrijorati de viitor, deoarece luni au venit la munca dupa doua saptamani de somaj tehnic, iar in ultimele opt luni, cinci le-au petrcut in somaj partial.

Fiat vrea sa cumpere Opel, iar pentru a pune mana pe compania germana va trebui sa faca restructurari. Seful Fiat a incercat sa-si linisteasca angajatii, spunand ca va prefera sa reduca productia la unele uzine, decat sa le inchida, insa au aparut si informatii mai grave. Astfel, se pare ca Fiat are in plan sa inchida doua uzine din Italia, iar cea din Sicilia ar putea fi vizata, impreuna cu una de langa Napoli.

Sindicatele Fiat se vor intalni cu cele ale Opel pentru a discuta situatia, dar si in Germania sunt ingrijorari pe masura, reprezentantii muncitorilor preferand o alianta Opel cu producatorul canadian de componente Magna pentru ca riscul ca uzinele sa fie inchise ar fi redus.