Ford opreste doua saptamani activitatea la uzina de la St Petersburg unde produce modelele Focus si Mondeo, dupa ce piata masinilor noi s-a injumatatit in Rusia, noteaza agentia Interfax. O multime de producatori auto s-au imbulzit sa deschida uzine in ultimii ani in Rusia, incurajati de evolutia spectaculoasa a pietei, insa caderile din acest an sunt fara precedent.

Ford intrerupe productia intre 25 mai si 5 iunie, iar dupa aceasta data saptamana de lucru va fi redusa la patru zile, pana in octombrie. Ca urmare, muncitorii isi vor vedea salariile lunare reduse cu 20% fata de media actuala de 870 dolari.

Vanzarile Focus au scazut cu 16% in aprilie, iar piata masinilor noi in Rusia a scazut luna trecuta cu 50%. Pentru anul in curs previziunile sunt sumbre, in Rusia se vor vinde 1,5 milioane de masini noi, fata de 3 milioane anul trecut.

Muncitorii au protestat in fata fabricii fata de decizia de a scurta saptamana de lucru. Uzina s-a deschis acum sapte ani, iar Focus e cel mai vandut model al unei marci straine in Rusia.