Politia intentioneaza sa introduca permisul de conducere pentru scutere, tinand cont de numarul mare al accidentelor in care sunt implicate vehiculele cu doua roti, anunta Mediafax.

Adjunctul directorului Directiei Politiei Rutiere, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Marian Motoc, a declarat, miercuri, ca s-ar dori introducerea permisului de conducere pentru mopede, precum si modificarea modului in care se incaseaza amenzile si a modului in care sunt sanctionati proprietarii de autovehicule.

El a precizat ca politiile din alte state europene incaseaza si pana la 90% din valoarea amenzilor in timp ce, in Romania, politiei ii revine 25-30%.

Motoc a mentionat faptul ca, in urma masurilor luate de Directia de Politie Rutiera, s-a constatat o reducere a numarului de accidente grave in acest an. Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, au fost inregistrate 3.111 de accidente grave, cu 297 mai putine ca in perioada similiara a anului trecut, in care au murit 764 de persoane, cu 129 mai putine ca anul trecut.

Romania a inregistrat in ultimii doi ani o crestere a numarului si a consecintelor evenimentelor rutiere grave, in 2008 fiind inregistrate peste 10.000 de accidente grave, soldate cu aproape 3.000 de morti si peste 9.000 de raniti.

Potrivit Politiei Romane, cresterea numarului de autovehicule, care anul trecut a ajuns la peste cinci milioane, in conditiile unei infrastructuri rutiere ramase in limite sensibil apropiate cu cea de la nivelul anilor '90, numarul redus de kilometri de autostrazi si sutele de localitati ''liniare'' care sporesc riscul rutier pe traseele drumurilor nationale europene, au dus la ambuteiaje frecvente si la ingreunarea circulatiei.

Astfel, pe principala artera de circulatie din Romania DN1 (E60), media anuala a valorilor de trafic s-a marit cu 10,2 la suta, atingand la sfarsitul anului 2008 peste 12,5 milioane de masini.