Guvernul german a ales oferta depusa de consortiul canadiano-austriaco-rus Magna/GAZ pentru cumpararea producatorului auto Opel, detinut de General Motors, si a aprobat un plan de finantare in valoare de 1,5 miliarde pentru salvarea companiei germane, potrivit AFP.

"Avem un acord", a anuntat, la finalul discutiilor maraton de vineri seara, ministrul german al Finantelor, Peer Steinbrueck. La discutiile cu guvernul de la Berlin au participat reprezentantii Magna si GM, dar si oficiali ai guvernului Statelor Unite.

Producatorul de componente auto canadiano-austriac Magna International a ajuns, vineri, la un acord de principiu pentru preluarea General Motors Europe, care detine Opel si Vauxhall.

"Puteti fi siguri ca nu am luat usor aceasta decizie, iar toti participantii sunt constienti de riscuri. Dar trebuie sa punem in balanta aceste riscuri cu cele pe care le-am fi avut daca Opel ar fi fost declarata insolventa", a declarat Steinbrueck.

Presa germana a sugerat ca Guvernul de la Berlin ar putea sa prefere declararea falimentului in cazul GM Europe, solutie care ar putea fi mai ieftina decat finantarea unui nou cumparator.

Joi, Germania a criticat Trezoreria americana si General Motors dupa ce acestea au anuntat, in ultima clipa, ca GM Europe va avea nevoie de alti 300 milioane euro in contul finantarilor pe termen scurt. In replica, Berlinul a refuzat sa deblocheze un credit de finantare de 1,5 miliarde euro pentru Opel.

Magna si GM vor trebui sa se asigure ca GM Europe este restructurat de asemenea maniera incat sa protejeze producatorul de automobile in cazul in care compania mama din SUA va intra in faliment, asa cum se asteapta majoritatea analistilor.