Compania rusa AvtoVAZ vrea sa cumpere o participatie la concernul General Motors, intrat in faliment, pentru a permite in continuare functionarea holdingului GM-AvtoVAZ, au anuntat surse ale constructorului rus.

Anterior, premierul Vladimir Putin declarase ca uzinele General Motors care functioneaza in Rusia trebuie sa-si continue activitatea, scrie publicatia electronica Vzgliad.

Conform acordului de constituire a holdingului GM-AvtoVAZ, in caz de insolvabilitate a unuia din fondatorii concernului, celalalt obtine drept prioritar in cumpararea participatiei acestuia. Uzina pe de Volga si GM dispun de cote egale in intreprinderea mixta – cate 41,6%, restul de 16,8% apartinand Bancii Europene pentru Dezvoltare si Reconstructie.

Contributia fiecarei parti la capitalul de baza al holdingului a fost de 238,2 milioane dolari.

"Totul depinde de pret, care se va negocia. Se va actiona in functie de situatie", a spus alta sursa apropiata dosarului, precizand ca AvtoVAZ nu are bani de aruncat pe fereastra in momentul de fata.

"Lucrurile se vor transa in urmatoarele 10-15 zile", a adaugat aceeasi sursa. Primul interlocutor al Vzgliad a estimat, pe de alta parte, ca AvtoVAZ este interesat de partea GM pentru ca, in acest caz, s-ar crea posibilitatea producerii modelului Chevrolet Niva sub numele de Lada.

Kommersant noteaza, la randul sau, ca premierul Vladimir Putin a cerut ministrului de Finante, Aleksei Kudrin, sa "asigure finantarea AvtoVAZ". Este vorba de 25 miliarde de ruble din bugetul federal pentru completarea trezoreriei intreprinderii.