Agentii economici vor putea sa-si schimbe masinile mai vechi de 10 ani cu autoturisme noi, in cadrul celei de-a treia etape a programului Rabla, care va incepe la 1 septembrie, dupa adoptarea unei scheme de ajutor de stat pe trei ani, a declarat, marti, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, citat de NewsIn.

"Persoanele juridice vor beneficia de program pe trei ani fiscali, pana in 2011, perioada in care le vor fi alocate 60.000 de unitati, ceea ce inseamna un efort financiar de subventie pentru prima de casare de circa 55 de milioane euro. In acest an, de la 1 septembrie, intentionam sa alocam 10.000 de masini", a precizat Nemirschi.

El a adaugat ca prima de casare pentru persoanele juridice va fi de 3.800 lei, la fel ca pentru populatie.

Totodata, ministrul a apreciat ca prima etapa, care s-a incheiat pe 29 mai, a fost un succes.

"Am incredere in acest program. Fata de anul trecut, Rabla poate fi considerat un succes. Practic, in doua luni au dat 20% din totalul masinilor noi vandute pe piata romaneasca. A fost un ajutor semnificativ pentru industria auto. Iar odata cu extinderea programului - probabil in doua saptamani - prin includerea autoutilitarelor de pana la 3,5 tone si nelimitarea numarului de autoturisme pe care le poate schimba o persoana, cred ca acest program se va derula in bune conditii", a mai spus Nemirschi.

Romanii vor putea lua, in cadrul celei de-a doua etape a programului Rabla, care a inceput luni, 27.936 de autoturisme, ce reprezinta cele 20.000 de masini alocate initial, plus cele ramase nealocate in prima etapa, potrivit datelor transmise de Administratia Fondului de Mediu (AFM).

Suma platita pentru prima de casare in perioada 1 iunie - 31 august depaseste 106 milioane lei. Comitetul Director al Administratiei Fondului pentru Mediu care s-a intrunit, luni, a validat 134 de producatori, importatori de autoturisme si distribuitori autorizati pentru etapa a doua de desfasurare a programului de stimulare a innoirii parcului auto national.