Un fond de investitii din statul Qatar pare interesat sa preia 25% din actiunile Porsche, intr-o miscare ce ar mai reduce datoriile producatorul german si ar netezi drumul pentru o fuziune cu Volkswagen, noteaza Finanacial Times.

Wendelin Wiedeking, seful Porsche, discuta cu reprezentantii Autoritatii de Investitii din Qatar pe aceasta tema, reprezentantii statului din Golf studiaza registrele companiei, iar o afacere ar putea fi anuntata in cateva saptamani, spun surse din piata.

Porsche are in prezent o valoare de piata de circa 8,2 miliarde euro, iar tranzactia i-ar costa circa doua miliarde euro pe arabi. Afacerea ar intari pozitia Porsche in discutiile interminabile cu Volkswagen, pe care voia initial sa-l preia, iar acum se vorbeste de fuziune.

Porsche are nevoie de bani pentru a-si plati datoriile pe care le-a acumulat incercand sa preia Volkswagen. Acum cateva luni, Porsche avea datorii de 12,5 miliarde euro, a reusit sa stranga de la banci 10 miliarde si mai are nevoie de circa 1,75 miliarde euro dupa ajutorul de 700 milioane euro venit de la VW.

Volkswagen a salutat intentia arabilor de a investi in Porsche si spune ca lucrul ar accelera formarea unei aliante care sa ajunga sa cuprinda zece marci (cele ale Volkswagen Group plus Porsche.

Porsche a cerut 1,75 miliarde euro ca parte din pachetul de stimulente oferit de guvernul german industruiei auto, dar luni a fost amanata luarea unei decizii pe tema respectiva.

Qatar, cu capitala la Doha este un stat ce se intinde pe 11.000 de km2 in zona Golfului Persic. emiratul cu populatie de 1,5 milioane de locuitori este printre primele din lume la valoarea PIB/cap de locuitor.