Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat proiectul unui program Rabla in care prima de casare ajunge la 4.500 dolari, iar bugetul este de patru miliarde dolari, echivalentul unui milion de locuri, noteaza Bloomberg. Criteriul va fi consumul, prima de casare e cu atat mai mare cu cat masina noua ce va fi cumparata are un consum mai bun decat rabla casata.

Proiectul de lege va ajunge si in Senat si are sustinerea presedintelui Obama. In program intra masini si vehicule utilitare al caror consum mediu mixt de combustibil este mai mare de 13,1 litri/100 km, dar nu se accepta vehicule mai vechi de 25 de ani si nici cele care nu au fost asigurate in ultimul an.

Vor beneficia de o prima de casare de 3.500 dolari cei care isi iau un autoturism nou al carui consum mediu de combustibil este mai bun de 10,7 litri/100 km. Cei care isi iau masini noi al caror consum mediu este de circa 8,5 litri/100 km beneficiaza de o prima de casare de 4.500 dolari. La SUV-uri, camionete si minivan-uri conditiile legate de consum sunt mai blande si pot beneficia de prima maxima de 4.500 dolari si cei care isi iau spre exemplu un SUV cu consum de 10,2 litri/100 km.

Programul ar trebui sa ajute un milion de persoane, pe o piata auto in care se vindeau 16 milioane de masini noi inainte de criza, dar se vor vinde 10 milioane anul acesta. Vanzarile au scazut cu 34% in luna mai, programul ar trebui sa ajute vanzarile si va tine probabil cat timp vor exista fondurile necesare. Cei eligibili sa participe isi pot lua masini americane, dar si ale marcilor straine.

Proiectul a trecut de Camera cu 298 de voturi pentru si 119 impotriva.