In randul producatorilor auto au inceput sa apara primele semne de optimism dupa ce vanzarile de masini noi in SUA au scazut cu 28% in iunie, fata de luna a sasea din 2008, cel mai mic nivel din acest an, noteaza Los Angeles Times. In primele luni ale anului piata a scazut mereu cu mai mult de 30%.

In iunie s-au vandut 860.000 de masini noi in SUA, nivel slab fata de lunile bune din anii trecuti cand piata ajungea la 1,5 milioane unitati. Totusi, desi vorbim de o scadere de 28%, in piata sunt semne de optimism, deoarece in nicio alta luna din acest an piata nu a scazut mai putin. In plus, piata nu a mai scazut atat de putin din septembrie 2008.

Ba mai mult, vanzarile Ford au scazut cu numai 11%, cele ale General Motors cu 33%, iar cele al Toyota cu 32%. Reprezentantii GM spun ca se pare ca ce e mai rau a trecut, iar piata si-a atins minimul lunile trecute. In plus, Chrysler a inregistrat o scadere de 42% luna trecuta, in conditiile in care a renuntat la 800 de dealeri.

Chrysler a iesit din procedura de faliment dupa sase saptamani, iar GM asteapta unda verde de la justitie pentru acelasi lucru. Piata auto americana va fi ajutata si de programul Rabla care ofera prime de casare de pana la 4.500 dolari pentru cei care renunta la o masina cu consum ridicat de combustibil. Sunt semne ca multi asteapta acest program si vor face achizitii.