Soarta General Motors este in mainile unui judecator de la tribunalul de falimente din New York care ar putea decide chiar in acest week-end daca activele "sanatoase" ale GM vor fi vandute catre o noua companie, procedura care ar insemna iesirea de sub protectia legii falimentului a gigantului auto american, noteaza AFP. Daca decizia nu va fi in favoarea GM alternativa este un proces complicat de lichidare.

Audierile s-au incheiat joi, dupa trei zile de discutii in care creditorii si-au expus obiectiile la planul prin care se va forma o noua companie care scapa de datorii si va fi sustinuta de zeci de miliarde de dolari venite de la guvernele din SUA si Canada.

La noua companie guvernul american va detine 60,8% din actiuni, in schimbul unor ajutoare de 50 miliarde dolari. Statul canadian va detine 11,7%, sindicatul auto UAW va avea 17,5%, iar creditorii vor avea 10% din actiuni in schimbul anularii unor datorii de 27 miliarde dolari.

Surse apropiate discutiilor spun ca decizia ar putea fi comunicata in acest week-end, iar sefii GM spun ca alternativa lichidarii ar avea un efect devastator asupra companiei.

Si Chrysler a trecut acum o luna printr-un proces asemanator de redresare supervizata de justitie, iar decizia favorabila in cazul sau a fost anuntata tot in week-end.