Un tribunal american a aprobat, duminica seara, planul de restructurare a producatorului american de automobile General Motors, prin care o parte din active vor fi vandute unei companii controlate de catre stat - informeaza France Presse.

"Tranzactia 363 a fost aprobata" - a scris judecatorul Robert Gerbert, insarcinat cu acest dosar, in decizia sa refreritoare la planul de restructurare a General Motors. Audierile s-au incheiat joi, dupa trei zile de discutii in care creditorii si-au expus obiectiile la planul prin care se va forma o noua companie care scapa de datorii si va fi sustinuta de zeci de miliarde de dolari venite de la guvernele din SUA si Canada.

La noua companie guvernul american va detine 60,8% din actiuni, in schimbul unor ajutoare de 50 miliarde dolari. Statul canadian va detine 11,7%, sindicatul auto UAW va avea 17,5%, iar creditorii vor avea 10% din actiuni in schimbul anularii unor datorii de 27 miliarde dolari.

General Motors este al doilea producator mondial de autovehicule in anul 2007, dupa Toyota, desi fusese cel mai mare constructor de masini pentru mai mult de jumatate de secol.

Si Chrysler a trecut acum o luna printr-un proces asemanator de redresare supervizata de justitie, iar decizia favorabila in cazul sau a fost anuntata tot in week-end.