Fondurile pentru programul Rabla din Austria s-au epuizat la trei luni dupa inceperea actiunii, piata auto a tarii central europene trecand pe plus datorita initiativei de care au beneficiat 30.000 de oameni, noteaza AFP.

Autoritatile de la Viena au stabilit o prima de casare de 1.500 euro pentru cei care vor sa renunte la masina mai veche de 12 ani pentru a-si lua una noua. Programul a inceput in primavara cu un buget de 45 milioane euro, iar dupa ce piata scazuse puternic in martie, programul Rabla a pus-o pe plus in aprilie (13%), dar si in mai (5%).

Autoritatile spun ca prelungirea programului nu ar fi o solutie pertinenta, chiar daca reprezentantii industriei auto cer acest lucru.

In primele cinci luni ale anului s-au inmatriculat 130.000 de masini noi in Austria, scadere de 3% fata de primele cinci luni din 2008. Anul trecut piata auto austriaca a scazut cu 1,5%, spre circa 294.000 de masini. La fel ca in alte tari europene si in Austria masinile de clasa mica s-au vandut cel mai bine prin Rabla.