Presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, si-a folosit dreptul de veto si a respins legea prin care s-ar fi dat unda verde unui program Rabla in tara central europeana, scrie Reuters. Seful de stat spune ca legea e discriminatorie si serveste anumite interese din lumea auto, iar proiectul se intoarce la Camera Inferioara unde trebuie sa obtina peste jumatate din voturi.

Legea prevedea acordarea unei prime de casare de 30.000 coroane (1.157 euro) pentru cei care-si luau masini noi. Cele mai mari doua partide din Cehia au pus la punct legea, ca masura anti-criza.

Administratia prezidentiala si-a folosit insa dreptul de veto sustinand ca legea este discriminatorie, cu multe greseli si astfel efectele sale pozitive nu sunt prea clare. In plus, presedintele mai spune ca legea ar favoriza industria auto in detrimentul altor ramuri si ar tine partea unor interese pe termen scurt ale unor jucatori puternici din lumea auto.

In Cehia o mare parte dintre masinile vandute apartin marcilor din strainatate, chiar daca tara are o industrie auto puternica in care produc companii precum Skoda, Peugeot, Citroen, Toyota si Hyundai.

In primele cinci luni ale anului piata masinilor noi a urcat cu 5%, spre 63.000 de unitati. Anul trecut piata ceha a urcat cu 8%, la 144.000 de masini noi.

Programele de tip Rabla s-au raspandit pe tot teritoriul Europei si au ajutat multe piete sa treaca pe plus. Miercuri, Austria a devenit prima tara in care fondurile s-au terminat.