Un orasel francez este in stare de alerta dupa ce angajatii unei uzine producatoare de componente auto ameninta ca vor arunca uzina in aer daca nu primesc compensatii mai mari in urma falimentului companiei, scrie AFP. Angajatii vor 30.000 euro fiecare de la Renault si Peugeot - Citroen, cei mai mari clienti ai firmei, insa patronul poate oferi numai intre 3.000 si 15.000 euro.

Angajatii companiei New Fabris din oraselul Chatellerault situat nu departe de Paris protesteaza din 16 iunie si au dat termen data de 31 iulie pentru ca Renault si PSA sa plateasca 30.000 euro compensatie fiecarui angajat. Cei 366 de anagajati ai firmei au fost pusi pe liber dupa ce micul furnizor a dat faliment, dar cei doi mari producatori auto francezi erau principalii clienti ai micii companii, cu 90% din comenzi.

Reprezentantii PSA si Renault au spus luni ca nu e responsabilitatea lor sa compenseze angajatii si ca nu se pot substitui statului sau actionarilor companiei. Sefii New Fabris spun ca in prezent pot plati doar 10-15.000 euro compensatii pentru muncitorii cu peste 20 de ani vechime si numai 3.000 euro la cei incepatori.

Totul se intampla pe fondul inmultirii cazurilor in care sefii unor companii aflate in dificultate sunt sechestrati de angajatii care spera astfel sa schimbe atitudinea managerilor.

La Chatellerault angajatii spun ca fabrica e plina de sticle cu gaz si promit ca nu se vor da in laturi de la a o arunca in aer. In fabrica exista piese in valoare de circa doua milioane euro si un utilaj care valoreaza cam tot atat.