Persoanele care inlocuiesc masinile prin programul "Rabla" vor putea folosi leasingul si creditul pentru finantarea achizitiei, potrivit unui ordin al ministrului Mediului, care mai stabileste ca un proprietar poate beneficia de prima de la stat pentru fiecare autovehicul casat. Programul "Rabla" s-a adresat pana acum doar cumparatorilor care dispuneau de surse financiare proprii pentru achizitia masinii. In plus, un proprietar va putea beneficia de mai multe prime de casare, cu conditia sa renunte la un numar echivalent de masini uzate.

Totodata, programul "Rabla" a fost extins, prin introducerea primei de casare si pentru vehiculele comerciale usoare, potrivit unui ordin al ministrului Mediului publicat, luni, in Monitorul Oficial.

Producatorii si importatorii de autoutilitare usoare pot depune pana la data de 15 august cereri de inscriere pentru participarea la cea de-a treia etapa a programului.

"Prima de casare se scade de catre producatorul validat din pretul autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de proprietar din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finantare in baza unui contract de leasing financiar", se arata in ordinul ministrului Mediului.

Programul "Rabla" s-a adresat pana acum doar cumparatorilor care dispuneau de surse financiare proprii pentru achizitia masinii.

De asemenea, un proprietar poate beneficia de mai multe prime de casare, prin achizitionarea mai multor autovehicule noi, in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de masini uzate, precizeaza actul normativ.

Pana in prezent un proprietar putea beneficia de o singura prima de casare , in schimbul scoaterii din uz a unei masini mai vechi de zece ani.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a cerut institutiilor statului, in repetate randuri, sa permita finantarile prin leasing pentru persoanele care doresc sa cumpere o masina noua prin programul "Rabla", masura care ar putea contracara dificultatile pe care le intampina potentialii clienti in obtinerea de credite.

Numarul total de locuri pentru programul de inlocuire a parcului auto national a crescut in acest an la 60.000, de la 40.000 in 2008, iar prima de casare a urcat de la 3.000 lei la 3.800 lei.

Etapa a doua se deruleaza in intervalul 1 iunie-31 august si sunt disponibile 27.936 de masini, (dintre care 7.936 sunt cele care nu au fost vandute in prima etapa). Suma alocata de AFM pentru aceasta etapa este de 106 milioane lei. Ultima etapa din acest an se va desfasura intre 1 septembrie si 11 decembrie.

Sursa: Mediafax